NieuwsoverzichtTerug naar een roofmoord uit 1965

Artikel in het Kontakt

Terug naar een roofmoord uit 1965

GROOT-AMMERS • Met ‘Onrecht in de Alblasserwaard’, het vervolg op ’Moord in de Alblasserwaard’, keert Jan W. Klijn terug naar zijn meest bekende roman. De auteur uit Groot-Ammers baseerde de opvolger op de feiten uit een lijvig politiedossier én op eigen onderzoek.
Lees verder

“Het was een ongelooflijke klus”, zo vat Jan W. Klijn het schrijfproces samen. Bijna twee jaar geleden kreeg hij het complete dossier over de roofmoord in Groot-Ammers op Arie Blokland, veevoeder- en fouragehandelaar uit Schelluinen, in handen. Over deze misdaad uit 1965 had hij in de jaren negentig al ‘Moord in de Alblasserwaard’ geschreven. “Maar ik ben zelf ook weer op onderzoek uitgegaan. Zo heb ik voor de deur gestaan van het huis van de dader, die me helaas niet te woord wilde staan, en heb ik me verdiept in het leven in gevangenissen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.”


Het resultaat is ‘Onrecht in de Alblasserwaard’. Samen met een herziene versie van ‘Moord in de Alblasserwaard’ werd het boek enkele weken officieel gepresenteerd. Jan W. Klijn vertelt hierin de geschiedenis opnieuw, maar nu vanuit het perspectief van de misdadiger. Waar de romans van de Alblasserwaardse schrijver meestal positieve karakters hebben en goed aflopen, was dat nu niet het geval. “Er was werkelijk niets positiefs over deze man te vinden”, knikt Klijn. “En ik heb er echt naar gezocht, ben zelfs op zoek gegaan naar bekenden van zijn moeder om toch iets op te duiken. Tevergeefs. Het was een intens egoïstische persoon, die snoeihard was voor iedereen om hem heen, zelfs voor de vrouw met wie hij samenleefde. Zijn IQ was, maar hij was heel sluw.”


Zoals vrijwel alle boeken van Jan W. Klijn is ‘Onrecht in de Alblasserwaard’ een mix van feiten en fantasie. Ontmoetingen met een Surinaamse christen in de gevangenis vallen in die laatste categorie, cursief gedrukte citaten uit het politiedossier in de eerste. “Als ik me alleen aan het dossier had gehouden, was het een gortdroog verhaal geworden. Bij wat ik zelf verzonnen heb, staat wel voorop dat het past bij het karakter van de hoofdpersoon.” Het resultaat: een boek waarin vele nog niet eerder gepubliceerde feiten over de moord die de Alblasserwaard opschrok in de jaren zestig aan bod komen. De voorbereidingen voor de moord, het traject om de dader op te pakken, het proces en de periode daarna worden door Klijn beschreven. “Hij heeft nooit bekend, wist je dat?”, vult Jan Klijn aan. “In de laatste drie bladzijden kom ik daar op een bijzondere manier op terug, probeer ik het boek toch nog met een positieve boodschap vanuit geloofsoogpunt bezien af te sluiten.”


De twee boeken zijn gezamenlijk en los van elkaar verkrijgbaar bij de boekhandels in de streek. Ze kosten 17,50 euro per stuk.


Geurt Mouthaan

Contact

Wilt u meer informatie over de boeken van Jan W. Klijn?
Dan kunt u bellen naar:
06-533 92 550 (niet op zondag)
Algemene voorwaarden