Ammerse schrijver nog steeds volop actief


Artikel in Het Kontakt n.a.v. het verschijnen van het boek "Levensstrijd"
‘Levensstrijd' nieuw boek Jan W. Klijn

Ammerse schrijver nog steeds volop actief

Groot-Ammers - In de boekhandels ligt deze week een nieuw boek van Jan W. Klijn. Centraal in de streekroman staat de liefde tussen een Alblasserwaards christenmeisje en een Turkse moslimjongen.

De pensioengerechtigde leeftijd is hij al gepasseerd, maar stilzitten is er voor Jan W. Klijn - inmiddels verhuisd van Bleskensgraaf naar Groot-Ammers - niet bij. Zowel op commercieel als op schrijfgebied is hij nog steeds actief. “Heerlijk vind ik het”, benadrukt hij. “Als ik met een verhaal bezig ben vliegen de uren voorbij.” Met voldoening toont hij zijn nieuwste pennenvrucht: ‘Levensstrijd'. Aanleiding voor het boek, dat zich grotendeels afspeelt in de Alblasserwaard, was het overlijden van een zus van Jan W. Klijn. “Zij liet een aantal dagboekjes na. Aan de hand daarvan ben ik aan ‘Levensstrijd' begonnen.”

Het verhaal draait om Truus Boogaard, die na een schokkende jeugdervaring zich als zestienjarige puber onder behandeling laats stellen. Vervolgens komt ze terecht bij haar opa en oma in Ameide, die een fruitboerderij hebben. Daar ontmoet ze de Turkse jongen Özal. Klijn: “Er ontstaat dan wat moois tussen hen. Hij voelt zich, na gesprekken met een dominee, aangetrokken tot het christelijk geloof en ze trouwen dan ook in de kerk.” De echte keuze voor Nederland en het christendom maakt Özal na een zakenreis naar Turkije, waar hij met de chef van het bedrijf Grootnoot, groothandel in noten en zuidvruchten, heengaat. “Door de manier waarop hij daar behandeld wordt door een imam en een jeugdvriend trekt hij de vergelijking met de wijze waarop hij in Nederland is opgevangen.” De streekroman uit de Citerreeks van uitgever Kok Kampen loopt dus goed af. “Er gaat al zoveel fout in de wereld. Waarom zou ik daar wat aan toevoegen?”, stelt de inwoner van Groot-Ammers. “Er zit een brok optimisme in me wat op deze manier tot uiting komt.”

Omnibus
Overigens komt er van Jan W. Klijn ook één van zijn eerdere boeken opnieuw op de markt: ‘Lars'. Dit boek, dat gaat over een jongen die terechtkomt in de wereld van drugs, wordt samen met twee andere streekromans in de omnibus ‘Waar liefde overwint' in de boekenzaken. “‘Lars' heb ik helemaal herschreven. Ik beschouw mezelf niet als een schrijver die boven de middelmaat uitkomt, maar ik heb me in de loop van de jaren wel verbeterd. Nu kreeg ik de kans om daarmee met dit boek aan de slag te gaan.”

Het ISBN-nummer van ‘Levensstrijd' is 978-90-5977-232-8.


Info over de boeken van Jan W. Klijn

Tel 06 533 92 550  (Niet op zondag!)


Boeken van Jan W. Klijn te bestellen

bij de Boekhandel of via Bol.com