Foute boer en goede dominee


Interview met Jan Klijn (door Rob Zantinge)

Foute boer en goede dominee

"Een hobby waar je jezelf in kwijt kunt, is onbetaalbaar", zegt auteur Jan W. Klijn.

  
DOOR ROB ZANTINGE
GROOT-AMMERS - "Ik vind mezelf een middelmatig schrijver, want anders had ik al wel eens een bestseller geschreven." Aldus Jan W. Klijn (22-11-1940) uit Groot-Ammers. Donderdagmiddag presenteerde de auteur in De Platanen in zijn dorp z'n 25ste boek, 'Oorlogstijd langs de Lek'.
Jan W. (Willem) Klijn schrijft boeken sinds 1980 en was tot 1997 directeur van zijn eigen noten- en zuidvruchtenbedrijf. Klijn begon in 1962 met achthonderd gulden, maar 'met hard werken en de zegen van boven' was zijn bedrijf in Hardinxveld-Giessendam uiteindelijk goed voor een jaaromzet van zo'n honderd miljoen gulden.
Vanaf zijn 29ste reisde Jan W. Klijn de hele wereld over. Over die verre reizen schreef hij verhalen voor een Christelijk weekblad. De redacteur van het blad zag wel wat in zijn kwaliteiten en zei: Ga eens een boek schrijven. "Het eerste boek liep als een trein en het is altijd mijn hobby gebleven", vertelt Klijn in zijn woning aan de Lek. "En een hobby waar je jezelf in kwijt kunt, is onbetaalbaar."
De schrijver begint pas aan een boek als zijn uitgever, Kok ten Have in Kampen, het sein op groen zet. "Ik leg de betreffende vrouwelijke redacteur het onderwerp voor en zij zegt dan meestal: ga je gang. Ze heeft nog geen boek geweigerd", aldus Klijn, die 's zondags tweemaal naar de kerk gaat. Zijn boeken bevatten geen seks of vloeken. "Dat vind ik banaal. Stel dat, als ik er niet meer ben, mijn kleinkinderen een boek van me pakken en zeggen: heeft ie dát geschreven? Ik moet er niet aan denken…"
Zijn lezers, onder wie in totaal zo'n tweeduizend vaste, moeten dan ook vooral in reformatorische kring worden gezocht. "Ik denk dat ánderen mijn boeken saai zullen vinden", aldus Klijn.
Hoewel, saai. De in de Alblasserwaard geboren en getogen auteur zegt een echte knokker te zijn. Hij was in zijn jeugd dan ook regelmatig betrokken bij fikse matpartijen en ook in zijn boeken komt dikwijls een knokpartij voor. "Op school konden ze bijna niets tegen me zeggen of ik sloeg erop", lacht hij. "Tja, ik was thuis het middelste van in totaal negen kinderen, dus moest ik met mijn ellebogen werken om me boven water te houden."
Hoewel in 'Oorlogstijd langs de Lek' ook bekende, historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog worden beschreven, is het toch vooral een streekroman, waarin een sleutelrol is weggelegd voor de jonge dominee Oostenbrug. Hij en zijn verzetsgroep zorgden er voor dat in Groot-Ammers dertig Joden en 150 á 160 anderen konden onderduiken. "Er is er niet één gepakt of verraden", weet Klijn, die familie van dominee Oostenbrug, ofwel 'De Zwarte', om gegevens én toestemming voor zijn boek vroeg. De verzetsmensen in het boek zijn overigens door Klijn bedachte figuren, die in het verhaal - bij gebrek aan voedselbonnen – bijvoorbeeld bij een verkeerde boer een zeug van tweehonderd kilo stelen. Onder de banken van de dorpskerk worden geweren en granaten voor het verzet bewaard. De kerkgangers zitten er letterlijk bovenop. Een andere boer slaat een slaatje uit de hongerwinter en ruilt vijf kilo aardappelen voor een gouden horloge. "Hij profiteert schandelijk van de situatie en wordt daarvoor hardhandig afgestraft", aldus Klijn. "Zulke dingen zijn in de oorlog voorgevallen, maar het is wél fantasie. Ik houd ervan om lekker te fantaseren. Je bent als het ware scheppend bezig."

  

FOTO: ROB ZANTINGE


Info over de boeken van Jan W. Klijn

Tel 06 533 92 550  (Niet op zondag!)


Boeken van Jan W. Klijn te bestellen

bij de Boekhandel of via Bol.com